Arduino Ne ?
Evet bugünlerde Arduino üzerine çalıştığımı duyan arkadaşlarımdan sıkça aldığım bir soru “Arduino ne?”. Eee vaziyet bu olunca ilk yazımda Arduino hakkında bilgi vermek onu sizlere birazcık tanıtmak istedim.
“Arduino ne ?” sorusunun cevabı yaratıcıları tarafından şu şekilde cevaplanıyor: “Arduino is an open-source electronics platform based on easy-to-use hardware and software. It’s intended for anyone making interactive projects.” (Arduino donanım ve yazılımın kolayca kullanılmasına dayalı bir açık kaynak elektronik platformdur. Arduino herkesin interaktif projeler yapması için icat edildi.) Özetle Arduino basit düzeyde bir C programlama dili bilgisiyle Atmega çipini programlamanıza yetmekte. Bu sayede çevresiyle iletişime geçebilen sistemleri kolayca tasarlayabileceğiniz, açık kaynak kodlu, sensörler ile veri alabilen, çıktı verebilen, analog ve dijital girişleri bulunan bir platformdur. Ben projelerimde başlangıç için Arduino Uno Rev 3 kullanacağım, sizlere de naçizane tavsiyem bu karttan başlamanız olacaktır.
Peki neler yapılabilir bu Arduino platformu ile ?
İşte bu sorunun cevabı tamamen sizde bitiyor arkadaşlar. Arduinonun sınırları hayal gücünüz kadar geniş. Mesela siz tatildeyken saksıdaki toprağın nemini ölçerek çiçeklerinizi sulayabilecek bir proje, çizgi izleyen bir robot, olası doğalgaz veya karbonmonoksit zehirlenmeleri için alarm sistemi, kapınızı anahtarınız yerine parmak izinizle açacağınız bir proje, buradaki 22 adımı gerçekleştirerek kendi insansız hava aracınızı yapmak gibi şeyler veya bu çılgın abimiz gibi kendi müzik aletinizi yapabilirsiniz.
Arduino Çeşitleri Neler ?
Aslında bu yazının yazıldığı tarihte Arduino ekibi tarafından 19 tanesi satışta 2 tanesi ise piyasa çıkmak üzere olan 21 tane board ve tümü satışta olan 8 adet shield kartı bulunmakta. Tabi ki üçüncü üreticiler tarafından geliştirilmiş çeşitli shield kartları ve bire bir kopyalanmış boardlar da mevcut.
Bu kartlar hakkında daha detaylı bilgiyi Arduino Çeşitleri kategorisinde bulabilirsiniz…
Klon Olayı Nedir ?
Arduino bahsettiğimiz gibi bir open-source (açık kaynak) platformu olması nedeniyle şemalarını vs. bire bir resmi sitesinden alarak kart basan firmalar mevcuttur. Bu firmaların ürettiği kartlar için piyasada ‘klon’ ibaresi kullanılmaktadır. Bu kartlar genellikle Arduino kartları ile bire bir aynıdır ve sorunsuz çalışır ancak tabi ki Çin kaynaklı kartların baskı kalitesinin daha düşük olması yada kartınızın yanlış çalışması küçükte olsa ihtimaller dahilindedir.
Bence harika. Ilgisi olan kisilerin muthis projeler yapabilecegi bir platform. Verdigin bilgiler, paylasimin icin tesekkurler.
İlginiz ve nazik yorumunuz için ben teşekkür ederim…